Blaasgruis bij katten
Wat is blaasgruis?
Bij uw kat is vastgesteld dat hij, of zij last heeft van blaasgruis, de meest voorkomende soort heet struviet.
Eigenlijk zijn het microscopisch kleine blaassteentjes/kristallen die voortdurend de blaaswand irriteren, daardoor blaasontstekingklachten en bij katers zelfs een plasbuis-verstopping kunnen veroorzaken.
Minder vaak komt het voor dat er een of meerdere blaasstenen aanwezig zijn, blaasstenen ontstaan doordat er voldoende kristallen in de urine aanwezig zijn die geleidelijk groter worden en uiteindelijk kunnen uitgroeien tot een blaassteen.
Wat zijn de symptomen?
Blaasgruis kan verschillende klachten geven; Blaasontstekingklachten zoals: veel kleine plasjes doen, bloed bij de urine, pijnlijkheid bij het plassen, erg persen op de urine, maar vaak ook onzindelijk zijn, dwz in huis plassen of op “rare” plaatsen plassen. Poezen hebben eigenlijk alleen last van bovenstaande klachten, bij de kater komt daar als extra gevaar bij dat hij “verstopt” kan raken.
Katers hebben nl. in tegenstelling tot poezen een smalle, lange plasbuis, het risico dat hierin blaasgruis vastloopt is groot, de kater kan dan niet meer plassen en de blaas raakt overvol. De kater zal voortdurend naar de bak gaan, proberen te plassen, erg persen, kleine plasjes of druppels urine doen, soms ook daarbij klagelijk miauwen/brommen. Omdat urine niet meer afgevoerd wordt kunnen de nieren de afvalstoffen niet langer afvoeren en ontstaat er een ophoping van deze (gif)stoffen in het lichaam.
Dit veroorzaakt lusteloosheid, niet meer willen eten, braken, en uiteindelijk zeer ernstig ziek zijn. Een kater die verdacht is van een plasbuisverstopping is altijd een spoedgeval!!
Behandeling van blaasgruis
Er zijn meerdere factoren van invloed op het ontstaan van blaasgruis, een van de belangrijkste is de zuurgraad (PH) van de urine, blaasgruis ontstaat in urine met een hoge PH-waarde. Met voeding is de urine-PH te beïnvloeden.
Een dieet- voeding die zorgt voor een zure urine (lage PH), en aangepaste hoeveelheden van bepaalde mineralen bevat, kan blaasgruis oplossen en nieuwvorming voorkomen. Het is verstandig om 6-8 weken nadat u gestart bent met de dieetvoeding de urine op te vangen (gebruik hiervoor het speciale opvangsysteem; Kat-Kor!) om te laten controleren of de urine gruis vrij is .Is de kat gruis en klachten vrij dan is het heel belangrijk dat de kat de dieetvoeding blijft eten, dit is levenslang nodig.
Deze kat heeft nou eenmaal de aanleg voor blaasgruis en zal met normale voeding weer blaasgruis ontwikkelen!!. Ook al lijkt de kat met normale voeding klachten vrij, of zijn er maar af en toe klachten dan toch zorgt de aanwezigheid van blaasgruis ervoor dat er veranderingen aan de blaas, urinewegen, en zelfs aan nieren kunnen ontstaan die soms pas op oudere leeftijd klachten geven.
Het blaasgruis-dieet wat via de dierenarts verkocht wordt is van hoge kwaliteit, zeer smakelijk, in verschillende variëteiten verkrijgbaar en zeer geschikt om uw kat levenslang gezond te houden!.
De prijs is niet veel hoger dan van een qua kwaliteit vergelijkbaar product uit de winkel, de samenstelling echter wel !! blaasgruis-dieet is verkrijgbaar bij ons in de winkel en bij de dierenarts.
Verzorging van de kat met blaasgruis.
Er zijn nog een aantal maatregelen die u kunt nemen om het herstel te bevorderen en uw kat in goede gezondheid te houden. Zorg ervoor dat uw kat alleen de dieetvoeding krijgt, geef geen andere tussendoortjes. Houdt u aan de aangegeven hoeveelheid voeding per dag, dieetvoeding is van zeer goede kwaliteit en uw kat zal minder nodig hebben dan dat u gewend bent.
Als urine lang in de blaas blijft is de kans op gruis groter, het is dus belangrijk dat uw kat niet langer dan nodig zijn plas ophoudt; zorg dat de kattenbak altijd schoon en fris is, sommige katten vinden het prettig (zeker als er meer katten in huis zijn!) om te kunnen kiezen uit 2 of zelfs meer kattenbakken, zorg dat de bak op een rustige plaats staat, zeker voor katten die altijd binnen leven zijn deze regels extra belangrijk.
Katten die weinig actief zijn hebben vaker last van blaasgruis dan katten die veel lichaamsbeweging hebben, ook komt blaasgruis vaker voor bij katten met overgewicht dan katten met een normaal lichaamsgewicht, houdt uw kat dus fit en slank!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!