Checklist aquarium starten

Bij de opstart van een aquarium adviseren we je om volgende stappen volgen:

  1. Beslis welke vissen je wil houden en ga na wat hun behoeftes zijn qua inrichting, bodembedekking, water, enzovoort.  Koop nog geen vissen, dat doe je pas als het aquarium klaar is.
  2. Koop het aquarium, de verlichting, de thermometer, de filter, het filtermateriaal, de bodembedekking, planten en plantenvoeding en eventueel de voeding als je weet welke vissen je gaat nemen.  Voor tropische vissen koop je ook een verwarmingselement. Tegenwoordig worden meestal kant- en-klare aquariumsets verkocht (incl. verwarming, verlichting en filter).
  3. Lijm eventueel plateaus en de achtergrond in de bak met niet-giftige montagelijm van de aquariumspeciaalzaak. Laat alles drogen.
  4. Zet het lege aquarium op zijn definitieve plaats. Als het gevuld is, is het te zwaar om te verplaatsen. Zorg voor een sterke, gladde ondergrond met een laag piepschuim of een speciale aquariumondergrond ter bescherming van het glas. Het is belangrijk dat het aquarium waterpas staat.
  5. Doe het zand of grind in een emmer en spoel het net zo lang tot het afvoerwater schoon is. Leg het schoon gespoeld zand in het aquarium en vul het tot 2/3 met water. Tip: leg een bord op de bodem van het aquarium, en giet daar het water op. Zo vermijd je dat de bodem zal omwoelen en het aquariumwater troebel wordt.
  6. Installeer de filter, thermometer en verwarming, maar zet ze nog niet aan. Zorg dat de stekkers en stopcontacten niet nat kunnen worden. Plaats de filteruitgang zo dat het wateroppervlak goed beweegt, dat zorgt voor voldoende zuurstof in het water.
  7. Zet de planten, decoratie en hout in de bak. Nieuw hout moet soms weken ondergedompeld zijn om te verzadigen met water, want anders drijft het. Leg er eventueel tijdelijk iets zwaars op. Zet grote planten of decoratie achteraan en kleine planten vooraan, dit geeft een mooi dieptezicht.
  8. Als alles klaar is, kan je de bak verder opvullen met water. Steek de stekkers van de filter, verwarming en lampen in.
  9. Na ongeveer 14 dagen zal het water helder zijn, zijn de planten geworteld en zijn de filterbacteriën voldoende ontwikkeld. Test de waterkwaliteit met een testkit of laat het doen bij de aquariumwinkel. Pas als de waterkwaliteit goed is, mogen de vissen er in. Begin met een klein aantal vissen. Zo kan de filtercapaciteit verder groeien. Controleer of de vissen wel van stromend water houden, anders moet je de uitgang van de filter aanpassen zodat er minder stroming is.

Heb je vragen over het starten van een aquarium? Vraag er gerust naar bij één van onze winkelmedewerkers, ze helpen je graag verder.

Vond je deze informatie nuttig?

Shares
2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *