Honden en warm weer: 5 tips!

Honden en warm weer: 5 tips!

Het warme weer komt eraan. Net zoals wij mensen reageren honden verschillend op het warme weer: de ene hond vindt het heerlijk en de andere hond blijft liever koel binnen. Wij geven 5 tips om te zorgen dat uw hond niet oververhit raakt en tijdens de zomer gewoon lekker buiten kan genieten!

  1. Denk aan de huid- en vachtverzorging

Delen van de huid waar weinig vacht zit – zoals de oren, de neus en de buik – kunnen gevoelig zijn voor verbranding. Met speciale zonnebrandcrème voor honden voorkomt u dat uw hond op deze specifieke plekken verbrandt. Daarnaast is het regelmatig borstelen van uw hond van belang om zo de losse haren te verwijderen en de ondervacht te verdunnen. Door het verwijderen hiervan kan uw hond sneller zijn of haar lichaamswarmte kwijt.

2. Zoek de schaduw en afkoeling op

Houdt uw hond van zwemmen? Zoek dan samen de afkoeling op! Er zijn speciale recreatieplassen of andere wateren voor uw hond om heerlijk in af te koelen. Pas wel op voor blauwalg, dat voor kan komen bij stilstaand water in combinatie met temperaturen rond de 20 á 30 graden.

3. Loop niet te lang 

Wanneer uw hond wil rennen of spelen, probeer dit dan – hoe jammer voor uw hond dan ook – te beperken. Te veel intensieve beweging is een grote veroorzaker van oververhitting. Vermijd lange wandelingen en laat uw hond niet rennen naast uw fiets. Probeer daarnaast de wandelingen te plannen buiten de warmste uren van de dag om. Laat op de warme dagen de bal en stok bij voorkeur thuis, zodat inspanning ook niet gestimuleerd wordt.

4. Let op wáár u loopt

Wat veel baasjes vergeten is dat het van groot belang is waar u uw hond laat lopen. Geasfalteerde wegen kunnen namelijk gloeiend heet worden door de zon. Dit geldt ook voor zand. Pas dus op waar u met uw hond loopt en voorkom veel asfalt en zand. Probeer plekjes te zoeken waar veel gras in de buurt is. Een check: als u met uw hond het asfalt aanraakt en dit al onprettig voelt, dan is dit ook niet fijn voor uw hond.

5. Laat uw hond niet in de auto

Helaas moeten we er nog steeds alert op zijn en het duidelijk blijven vermelden. Elk jaar weer gebeuren er tragische ongevallen waarbij honden te lang in een kokend warme auto vastzitten. Men onderschat vaak hoe snel een auto opwarmt. Laat uw hond dus nooit in de auto zitten tijdens de zomerdagen. Ziet u dat een hond in de auto zit te wachten? Bel dan direct de politie en de dierenambulance.

Wat te doen bij oververhitting?

Wanneer uw hond toch oververhit raakt, dient u hem of haar meteen naar een koele plek te brengen. Probeer geen water over uw hond heen te gooien! Wat wij adviseren is het bedekken van uw hond met vochtige doeken. Deze doeken dienen niet te koud te zijn, aangezien dit kan leiden tot een hartstilstand. Probeer de hond wat slokjes water te laten drinken en breng ‘m tot rust op een rustige en koele plek.

Geniet middels deze 5 tips samen met uw hond van een heerlijke zomer! Op zoek naar water- en verkoeling producten voor uw hond? Wij hebben een uitgebreid assortiment aan speeltjes tijdens de zomer!

Shares
1 antwoord
  1. Maria ten Hoeve
    Maria ten Hoeve zegt:

    Bedankt voor deze tips. Een keer is mijn hond inderdaad oververhit geraakt en hebben wij vochtige doeken gebruikt om hem af te koelen. Na een tijdje ging het beter maar we waren wel geschrokken. Daarna ben ik naar de dierenspeciaalzaak gegaan om iets lekkers voor hem te kopen!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *