Je konijn inenten… waarom is dat nodig?
Myxomatose
De beruchte konijnenziekten Myxomatose en VHS maken ieder jaar opnieuw slachtoffers onder huiskonijnen en dat is helemaal niet nodig.
De virus ziekten VHS en Myxomatose zijn serieuze aandoeningen die in laboratoria ontwikkeld zijn om wilde konijnenplagen een halt toe te roepen. Maar virussen trekken zich weinig aan van de ´status´ van een konijn. De bedoeling van de ziekten is dat de aangetaste dieren sterven en dat doen ze dan ook vrijwel allemaal.
In sommige gevallen zijn huiskonijnen die myxomatose krijgen wél te genezen met een goede verzorging en antibiotica. Dit kan echter maanden duren. Na de herstelperiode kunnen er schilfers, korsten en littekens op hoofd en lichaam overblijven. Dieren die aan VHS lijden zijn helaas niet te redden. Daar komt bij dat VHS uiterst besmettelijk is. Daarom is het belangrijk dat je, als je een konijn aan VHS hebt verloren, je voorlopig geen nieuw konijn aanschaft. Het virus blijft namelijk een halfjaar in leven en zal binnen die periode ook je nieuwe konijn infecteren, met fatale gevolgen. Dit is ook het geval wanneer je het konijn in een andere ruimt houdt. Als je weet dat je konijn aan VHS is overleden, ga dan niet op visite bij kennissen met konijnen en ga ook niet naar de dierenspeciaalzaak waar deze dieren aanwezig zijn. De kans is niet groot, maar wel aanwezig dat het virus meeverhuist in je kleding en dat je andere dieren besmet.
Voorkomen
Verminder de kans op Myxomatosebesmetting door je konijn weg te houden van wilde soortgenoten en de omgeving en andere huisdieren vlovrij te houden. Tegen VHS is geen kruid gewassen. De beste manier om te voorkomen dat je huisdier ziek wordt en dood gaat aan deze aandoening is het dier te laten inenten. Tegen Myxomatose en VHS kan het konijn geënt worden als het minimaal zes weken oud is. De eerste enting tegen Myxomatose kan het beste een maand later gegeven worden en vervolgens in het voorjaar en in het najaar. De vaccinatie tegen Myxomatose geeft ongeveer 4 tot 6 maanden bescherming en die tegen VHS een jaar. De grootste risicoperiode is in de zomermaanden omdat er dan veel stekende insecten actief zijn.
De kosten
De prijzen van inentingen variëren sterk, vaak geven dierenartsen korting als er meerdere konijnen ineens geënt moeten worden.
In de maanden april en in oktober krijgt u bij Dierenartsen de Klomp naast onze winkel 20% korting op het tarief.
Het kost even tijd en geld maar het voorkomt veel onnodig leed voor dier en mens!
VHS Viraal Hemorragisch Syndroom
Oorzaak: virus is in het laboratorium ontwikkeld.
Verspreiding via geïnfecteerde konijnen en andere dieren, de ontlasting van vogels, water, voedsel en kleding. Bij hoge concentraties ´zweeft´ het in de lucht.
Symptomen: Een aangetast dier stopt met eten, krijgt (soms bloederige) diarree en in een later stadium neusbloedingen. Meestal sterft een besmet konijn binnen twee of drie dagen na de eerste symptomen. Soms zijn er geen symptomen maar sterft het dier al binnen een paar uur.
Myiasis (madenziekte)
Wanneer vliegen actief zijn, schuilt er een gevaar voor het konijn. De bromvlieg (Lucilia sericata) kan eitjes leggen rond de anus e/o in ontstoken wondjes; deze eitjes komen uit en de larven kruipen onder de huid waar ze enorme schade aan kunnen richten.
Om Myiasis te voorkomen dient men te letten op een goede hygiëne van het verblijf en het konijn iedere dag te controleren: een schoon verblijf trekt minder/geen vliegen aan en door het konijn iedere dag te controleren kan men in de gaten houden of het konijn last heeft van “plakpoep” of wondjes op het lichaam.
Plakpoep kan ontstaan door diarree maar vaak ook door verkeerde voeding; het konijn heeft 2 soorten keutels: de gewone en de nachtkeutel (blindedarmkeutel). Deze nachtkeutel is erg zacht en het konijn dient deze op te eten (coprophageren genoemd) om voldoende vitaminen binnen te krijgen.
Indien een konijn teveel voeding krijgt, zal hij geen behoefte hebben aan deze nachtkeutels, ook kan het zijn dat het konijn te dik wordt en er gewoonweg niet meer bij kan.
Gemengde voeding zorgt er vaak voor dat konijnen selectief gaan eten; ook dit kan problemen veroorzaken.
Veelal zijn mensen ook geneigd om het konijn als extraatje groenten/fruit te geven of bij lekker weer opeens buiten op het grasveld te zetten; groenten/fruit en gras bevatten veel vocht en als het konijn dit niet gewend is, kan hierdoor diarree ontstaan.
Konijnen die teveel eten, selectief eten e/o lekkers (volle snacks, groenten, gras) krijgen, zullen ook geen zin meer hebben in hooi en door een tekort aan ruwe vezels kan ook dunne ontlasting ontstaan.
Als het konijn de nachtkeutels niet opeet of te dunne ontlasting heeft, kan dit aan de kont blijven plakken. Vliegen worden hierdoor aangetrokken en zullen gemakkelijk hun eitjes hierin leggen.
Belangrijk is het dus om:
– Verblijf goed schoon te houden
– Konijn dagelijks te controleren
– Konijn een goede en afgepaste voeding te geven met veel ruwe vezels welke de darmen actief houden.
Beaphar Anti-Myiasis
Om Myiasis te voorkomen, kan men het konijn preventief behandelen met Beaphar Anti-Myiasis. Anti-Myiasis zit in een handige sprayflacon:
Gebruiksaanwijzing:
De vlieg die Myiasis veroorzaakt wordt aangetrokken door uitwerpselen die aan het achterwerk van het konijn plakken. Verwijder aangekoekte uitwerpselen voor behandeling. Spray rondom de staart van het konijn. Met name het gebied onder de staart is het belangrijkste. Behandel bij voorkeur in het voorjaar, voordat vliegen actief worden.
Behandeling na 2 a 3 maanden herhalen.
Uw konijn kan een paar dagen een lichte verhoogde lichaamstemperatuur hebben. Dat is een teken dat het afweersysteem goed geactiveerd is.