Aanschaf van
pluimvee
Benodigdheden
en accessoires
Voeding
voor pluimvee
Verzorging
en apotheek
Huisvesting
van pluimvee
Pluimvee
Dieren die door mensen worden gehouden, omdat ze bijvoorbeeld wol, melk, eieren of vlees leveren, noemen we vee. Als deze dieren vogels zijn, hebben we het meestal over pluimvee. Pluim is een ouderwets woord voor de veer van een vogel. Pluimvee is dus vee dat veren draagt. Dat zijn vaak kippen, maar het kunnen ook ganzen, eenden, kalkoenen of parelhoenders zijn. Het grootste deel van het pluimvee in Nederland bestaat uit kippen.
Het meest gehouden pluimvee…
Kippen
Hennen en een haan…
Wanneer u kippen aanschaft, denk dan na over het geslacht van uw kippen en het aantal. Wilt u een haan, zet deze er dan het best vanaf het begin bij. Belangrijk om te weten is dat kippen echte groepsdieren zijn. Een haan leeft in de natuur vaak samen met meerdere hennen, wat invloed heeft op de pikorde binnen de groep. Het verschilt per ras en de beschikbare ruimte hoeveel vrouwtjes een haan heeft, maar gemiddeld zijn het er zeven. Wilt u geen kuikens? Neem dan geen haan, of haal elke dag de eieren weg.
Wilt u meer weten over de verzorging van kippen?
Welke kip past bij mij?
Verschillende kippenrassen
Een gezellige kip, van een mooi formaat, die lekkere eitjes legt én een prachtig verenkleed heeft. De ideale kip voor op het erf laat zich gemakkelijk omschrijven, maar juist dat kippenras vinden dat aan al uw wensen voldoet kan een hele zoektocht zijn. Het aanbod is groot, de mogelijkheden eindeloos.
Veel raseigenschappen zijn door fokkers zorgvuldig vastgelegd. Zo staat het Braekelhoen bekend als het ras dat u altijd buiten kunt laten. Ook het Drents Hoen en het Hollands Hoen staan te boek als geharde rassen, die zichzelf prima redden op het erf. Verwacht hier echter geen warme band, deze kippen zijn vaak schuw en zelden handtam.
Het Twents Hoen daarentegen is zeer aanhankelijk, net als de rustige en gemakkelijk tam te krijgen Sussex.
De Nederlandse Sabelpootkriel is de ideale tuinkip, gezien vanuit een praktisch perspectief. Door de voetbevedering richt deze kip vrijwel geen schade aan.
Wyandottes worden vaak gezien als gezellige kippen die rustig scharrelen op het erf. Ze zijn goed mak te maken.
Zoekt u een tam ras, denk dan eens aan de New Hampshire. Bekijk voor u een keuze maakt alle facetten van een kippenras, maar houd daarbij in het achterhoofd dat het karakter weliswaar rasgebonden is, maar dat de tijd en de aandacht die u in uw dieren stopt het verschil kunnen maken.
De rassen in dit overzicht hebben zich in de loop der jaren bewezen op Nederlandse boerenerven. Het zijn stuk voor stuk rassen die goed tot zeer goed leggen en die uw tuin of erf op hun eigen wijze zullen sieren.
Voor een goede start…
Benodigheden
Wat heb ik allemaal nodig als ik met kippen begin?
Verdiep u in het leven van kippen voordat u ze aanschaft. Weet u bijvoorbeeld al wat voor voeding de dieren eten? Tip: denk daarbij niet alleen aan complete kippenvoeding, maar ook aan snacks om uw hoenders te verwennen. Schaf naast de dagelijkse voeding ook de volgende zaken voor ze aan:
- een voederton en silo
- drinktoren en een (kuiken)voerbak
- grit: helpt je kip bij het vermalen van haar voeding
- bodembedekker
- houtvezel
- stro
- kippenhok en ren
Gezond en gevarieerd
Voeding voor uw kippen
Kijk naar de levensfase van uw kippen wanneer u kippenvoeding koopt. Een kuiken heeft behoefte aan een andere voeding dan een volwassen kip. Het voedsel voor jonge kippen is fijner qua structuur en bevat meer eiwitten. Tot acht weken oud krijgen kuikens startkruimel of meel. Ga daarna over op opfokvoeding met een minder hoog percentage eiwitten. Geef uw hennen vanaf 18 weken legvoeding om het eieren leggen te stimuleren.
Een kip eet niet alleen maar zaden en granen, maar ook plantenresten en insecten.
Tafelrestjes zijn een prima middel om de voeding van uw kippen aan te vullen. Maar let op: niet al ons voedsel is geschikt om aan de dieren te geven. Zo zorgen bijvoorbeeld rauwe koolsoorten voor te veel gasvorming en geven ze de eieren soms een afwijkende smaak. Geef wel altijd een samengestelde voeding als basis, dan weet u zeker dat uw kippen voldoende voedingsstoffen in de juiste verhouding binnenkrijgen.
Heeft u vragen ocer de voeding van uw kippen? Vraag het gerust aan één van onze medewerkers in de winkel, zij helpen uw graag verder!
Voorkomen is beter dan genezen…
Hoe voorkom ik ziektes bij mijn kippen?
De meeste ziektes bij je kippen zijn te voorkomen. Laat je hoenders vaccineren tegen ziektes als Infectieuze bronchitis, de ziekte van Marek en Pseudo Vogelgriep. Zorg daarnaast voor een kwalitatieve voeding die op de leeftijd van je dieren is afgestemd en hou het verblijf proper en droog. Verwijder dagelijks uitwerpselen en krab de mestplank schoon. Desinfecteer de voedersilo’s, waterbakken en zitstokken wekelijks. Daarnaast behandel je het kippenhok met middelen tegen parasieten. Laat je eventueel adviseren door de medewerkers in je AVEVE-winkel.
Sommige ziektes zijn zeer besmettelijk. Vertoont één van je kippen symptomen, hou haar dan apart van de rest totdat duidelijk is wat er met haar aan de hand is.
Wat zijn de symptomen van een zieke kip?
Controleer je kippen regelmatig op hun gezondheid. Vermagert er eentje, is ze lusteloos, stopt haar eiproductie of legt ze regelmatig afwijkende eieren? Dat zijn vaak de eerste tekenen van een gezondheidsprobleem.
Let ook op de volgende symptomen:
- jeuk
- witte, droge plekken op de poten
- diarree
- een gebogen houding
- rode lellen en kammen die lichter worden of blauw kleuren
- Koorts; de poten voelen warm aan
- wratachtige zweren op kop, kam of lellen
- zwellingen rond ogen of nek
- verlammingsverschijnselen
- bleke kop
- hijgen of kuchen
- laten hangen van de vleugels
De verschijnselen kunnen op verschillende ziektes wijzen. Ze zijn in ieder geval altijd een reden om de dierenarts te bellen.
Een eigen huis, een plek onder de zon…
Huisvesting van kippen
Een goede en schone kippenhuisvesting is een must. Het weert roofdieren en biedt uw kippen een fijne en veilige plek om naar hartenlust rond te scharrelen.
Kippen binnen en buiten
Kippen hebben een binnen- en buitenverblijf nodig. ’s Nachts zoeken ze de veiligheid en de rust van het binnenverblijf op, overdag scharrelen ze graag rond in hun ren of de tuin. Ze hebben elke dag voldoende frisse buitenlucht nodig.
Een goed kippenhok heeft:
- een tocht- en vochtvrij nachthok met voldoende zitstokken en legnesten
- een kippenren of weide waar je dieren overdag scharrelen
- genoeg ruimte voor alle kippen
- een goede afrastering om een ontsnapping te voorkomen en roofdieren tegen te houden
- een klimtoestel en speelgoed ter afleiding
- een droge bodembedekking
- een stofbadje in het buitenverblijf
Hoe ziet een goede kippenren eruit?
Koop of maak een ren van minimaal 1 à 1,5 m² per kip. Het best neem je verschillende kippenrennen zodat je kippen op verschillende plekken scharrelen en af en toe rouleren. Zorg er bij de ren bovendien voor dat hij minimaal 150 cm tot 200 cm hoog is.
Een goed buitenverblijf is afgeschermd met gaas en heeft een stevig houten of metalen frame. Het veiligste is als de kippenren een dak heeft, maar dat is geen vereiste.
De kwaliteitsproducten van Het Molentje…