KITTENS
KATTENVOER
KATTENSNACKS
VERZORGING
BENODIGDHEDEN
Een kat in huis: iets voor u?
DE AANSCHAF VAN EEN KAT
Katten zijn vredelievende huisdieren die voor vermaak en rust kunnen zorgen, daarmee zijn het de meest populaire huisdieren. Vaak wordt de aandacht en goede verzorging van de kat echter wel onderschat. Bent u klaar voor een kat in huis?
Wat u vooraf moet bedenken…
Heb ik wel tijd voor een kat?
Katten zijn razend populair in Nederland. De gezelschapsdieren zijn in enorm veel huishoudens terug te vinden als huisdier. Het hebben van een kat kan net als bij een hond een positieve invloed tot gevolg hebben voor uw gezondheid. Waar u wel rekening mee moet houden, is dat ook katten een goede opvoeding nodig hebben. Met name in de beginfase moet een kat sociaal om leren gaan met allerlei nieuwe situaties.
Het is belangrijk om te kijken naar welk huisdier het best past bij uw (thuis)situatie. Een kitten (jonge kat) is natuurlijk waanzinnig schattig, maar de opvoeding ervan kost veel tijd. Dit is een intensief traject, onderschat dit nooit. Wanneer u niet voor een kitten wilt gaan, is het bezoeken van een asiel een goede optie. Jaarlijks zijn er duizenden katten die wachten op een nieuw baasje.
Wat zijn de basisartikelen die ik nodig heb voor mijn nieuwe kat?
Zorg dat u onderstaande zaken in huis hebt voordat uw nieuwe kat arriveert:
- 2 waterbakken
- 2 etensbakken
- minimaal 1 krabpaal
- 2 kattenbakken
- Speeltjes
- Kussen of mandje
Wat is het belangrijkste voor een kitten?
Zo maakt u uw kitten gezond en gelukkig
Koop voor uw kitten een zacht knuffeltje. Ze heeft net haar nest verlaten en vindt het allemaal heel spannend. Een knuffeldier stelt haar gerust. Leg ’s nachts een kruik in haar mandje met een shirt van u eromheen. De kruik vervangt het warme broertje of zusje waar ze voorheen tegenaan lag en door het shirt went ze aan uw geur.
Waarom is hygiëne zo belangrijk?
Een hygiënische leefomgeving van uw kat…
Met een paar simpele klusjes zorgt u al snel voor een schone leefomgeving:
- Leer uw kat om in de kattenbak haar behoeftes te doen.
- Maak de kattenbak regelmatig schoon en schep de uitwerpselen er dagelijks uit.
- Verwijder dagelijks de haren in de leefomgeving van uw kat, klop regelmatig haar kussens en mandjes uit.
- Zorg dat het mandje of kussen uit materiaal bestaat dat eenvoudig te reinigen is.
- Reinig de voer- en drinkbakjes dagelijks.
- Houd haar vacht schoon, borstel haar regelmatig en controleer goed op vlooien.
- Zorg voor frisse lucht; zet het raam open (met een vliegenraam voor de veiligheid).
- Ontworm uw kat regelmatig.
Ongelukjes gebeuren wel eens, ook bij katten. Maak direct schoon als uw kat een keer buiten de kattenbak heeft geplast. Anders blijft de geur hangen en ziet ze de plek voortaan voor een vast toilet aan.
Zorg dat ze niks te kort komen…
Voeding voor kittens
Kittens groeien heel snel. Dit vraagt om veel energie, die uw kitten onder meer haalt uit extra vetten en eiwitten. Kittenvoeding houdt daar rekening mee en bovendien zijn de kleine brokjes makkelijk verteerbaar.
Dat uw kleine poes of kater veel energie nodig heeft om te kunnen groeien, betekent niet dat ze ook meer voeding nodig heeft dan een volwassen soortgenoot. Kittenvoeding is afgestemd op haar energiebehoefte en is meer geconcentreerd. Om te bepalen hoeveel voeding u haar geeft, volgt u het voedingsadvies op de verpakking.
Een kat nemen ja of nee?
Is het aanschaffen van een kat duur?
De aanschaf van een kat verschilt aanzienlijk in prijs. Er is een verschil tussen raskatten en rasloze katten. Raskatten zijn niet altijd goedkoop, hier betaal je vaak meer voor. Rasloze katten zijn relatief een stuk goedkoper – soms zelfs gratis op te halen. Wanneer een kat via een particulier wordt aangeschaft, kunt u erop rekenen dat het diertje nog gechipt, ontwormd en ingeënt moet worden. De kosten voor de laatste twee punten zijn jaarlijks terugkerend.
Het afsluiten van een ziektekostenverzekering voor uw kat is daarnaast verstandig om te doen. Hiermee komt u niet voor onverwachte kosten te staan.
De kwaliteitsproducten van Het Molentje…