Aanschaf van
vogels
Vogelvoer en
suplementen
Huisvesting
van vogels
Vogelspeeltjes
en accessoires
Gezondheid
en apotheek
HET BESTE VOOR UW VOGELS…
Je hebt vogels in alle soorten en maten, van kleine Japanse meeuwtjes tot valkparkieten en papegaaien. Elke vogel vraagt zijn specifieke temperatuur, huisvesting en voeding. Als u een bepaalde soort vogel wilt gaan houden is het altijd raadzaam om u meer te verdiepen in de soort om zo de ideale omgeving te creëren voor de vogel(s) van u keuze. Dierenspeciaalzaak Het Molentje heeft alles in huis voor de verzorging van uw vogels.
Gezellig in huis of in de volière…
De aanschaf en verzorging van vogels
Het verzorgen van vogels is geen hogere wiskunde. Met gezond verstand en liefde voor uw vogels komt u al een heel eind.
Toch hebben vogels een aantal essentiële wensen die bij andere dieren een minder belangrijke rol spelen. De meeste vogels kunnen namelijk geen dag zonder eten. Wanneer ze niet worden gevoed, kunnen ze al overlijden.
Uw verwachtingen
Het is belangrijk om uzelf een aantal vragen te stellen voordat u overgaat tot de aanschaf van een vogel:
- Kunt u voldoende tijd vrijmaken voor de verzorging van uw vogel die wel 10 tot 20 jaar kan worden?
- Heeft u kennis over het houden van vogels? Kunnen de vogels een ‘beginnersfoutje’ verdragen?
- Wilt u een gezellig en zingend huisgenootje?
- Kiest u voor het verblijf van uw vogel voor een kooi of een volière?
Vogels zijn er in waanzinnig veel kleuren en maten. Iedere vogel heeft zijn eigen kleur, geluid en postuur. Iedere vogel eist zijn eigen verzorgingsmethode. Laat u goed informeren en maak de beslissing voor de juiste vogel!
Voor de gezondheid van uw cogels…
De beste voeding voor uw vogels
Wat zit er in vogelvoeding?
Een uitgebalanceerde voeding voor een sterk lichaam bevat eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines, mineralen en water.
- Eiwitten, mineralen en water zijn bouwstoffen die voor de opbouw en het herstel van het vogellichaam zorgen.
- Eiwitten, koolhydraten en vetten zijn brandstoffen die energie leveren en het vogellichaam op temperatuur houden.
- Vitaminen en mineralen zijn beschermende stoffen die lichaamsprocessen, zoals de spijsvertering, ondersteunen.
Stel het vogelmenu zo samen dat alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid en verhouding vertegenwoordigd zijn.
Voeding in de praktijk
Dit zit in een goed samengesteld vogelmenu:
- een goede zaadmengeling
Aangevuld met:
- een samengesteld eivoer met toegevoegde dierlijke eiwitten – voor alle essentiële aminozuren en vitaminen
- kiemzaad voor essentiële vetzuren
- stukjes fruit en groenten
- grit voor mineralen
- sepia voor calcium en het slijpen van de snavel
- maagkiezel voor een goede werking van de spijsvertering
- levend voer met essentiële dierlijke aminozuren
Vers en schoon drinkwater moet er daarnaast natuurlijk altijd zijn voor uw vogel.
Tijdens de kweek hebben vogels extra dierlijke eiwitten nodig. Voorzie dan specifieke insectenpaté of gedroogde meelwormen. Uiteraard is ook levend voer mogelijk, zoals meelwormen, buffalowormen, bladluizen en fruitvliegjes. Ingevroren insecten geven is ook mogelijk, zoals pinkies. Dat zijn de larven van de groene vleesvlieg. Ontdooi insecten voordat u ze voert.
Heeft u vragen over de voeding van uw vogels? Vraag er gerust naar in de winkel! We helpen u graag verder!
Even voorstellen…
Nappie
Wanneer u wel eens bij ons in de winkel bent geweest, heeft u hem vast wel eens zien zitten, onze papegaai Nappie. Nappie is onze Amazonepapegaai. Een intelligente, temperamentvolle en sociale vogel.
Oorspronkelijk leefgebied
Zijn routes liggen in Zuid-Amerika tot het noordelijk deel van Mexico en het Caribisch gebied waar ze in grote groepen in het tropisch regenwoud leven. Nappie is geboren in 1987 en hij kan wel zeventig à tachtig jaar oud worden. Nappie hoort bij de inventaris van de winkel.
Zo kwam Nappie bij ons in de winkel
In 2010 kwam een klant bij ons in de winkel met de vraag of Nappie een tijdje bij ons mocht logeren. Haar vader moest opgenomen worden in het ziekenhuis en zij kreeg helaas een allergische reactie van Nappie. Op voorwaarden dat Nappie een nette woordenschat had mocht hij bij ons komen. Helaas is het baasje van Nappie overleden en hebben wij Nappie geërfd.
Douche
Omdat Nappie uit een tropisch regenwoud komt krijgt hij bij ons een paar keer per week een overheerlijke douche.
Mannetje of een vrouwtje?
Het verschil in sekse is bij amazones niet met het blote oog te zien, met een DNA-test of een endoscopie is het geslacht te bepalen. Wij hebben Nappie getorpedeerd tot man en volgens ons is hij daar best tevreden mee.
Heeft mijn vogel meer nodig dan de normale voeding?
Voedingssupplementen voor siervogels
Zit uw vogel in de rui of broedperiode? Dan is gebruik van voedingssupplementen geen gek idee. Zaadmengeling of eivoer bevat namelijk niet altijd alles wat uw vogel nodig heeft.
Supplementen: nodig naast gewone voeding?
Met enkel een zaadmengeling en eivoer vult uw vogel zijn buik graag. Het probleem is alleen dat in dit menu niet genoeg voedingselementen zitten. Grit en sepia zijn twee voedingssupplementen die wij aanraden. Hier haalt uw vogel namelijk mineralen en calcium uit. Wanneer u een gezonde vogel heeft, is er niet meer nodig dan deze voedingsstoffen.
Grit
Grit zorgt voor voldoende inname van mineralen voor de vogel. Het bestaat uit roodsteen, zeeschelpen en houtskool. Het calciumgehalte ligt rond de vijfentwintig procent, wat zorgt voor de opbouw en onderhoud van het skelet.
Vitamine- en mineralenpreparaten
Bij een uitgebalanceerde voeding heeft uw vogel niet per definitie extra vitaminen en mineralen nodig. U weet echter nooit zeker of uw vogels de voeding goed eten. Vitaminepreparaat kan hier de oplossing voor bieden. Dit kan door de voeding gemengd worden. Vaak zitten er in eivoer al voldoende vitaminen, maar u kunt het altijd nakijken op de verpakking.
De mineralen kunt u in een apart bakje aanbieden. De inhoud ervan kunt u vervolgens na een week vervangen. Vogels pikken alleen de mineralen eruit, het maakt dus niet uit of de bak leeg is of niet.
Sepia
Alleen zaad zorgt voor voldoende calcium voor uw vogel. Aanvulling met sepia of grind is daarom wenselijk. Sepia is de gedroogde skeletschelp van een inktvis. Let wel op: sepia alleen is niet voldoende voor uw vogel.
Daarnaast zijn er pikstenen bij ons verkrijgbaar, waar vogels graag in pikken en tegelijkertijd hun snavel aan slijpen. Dit doen ze ook aan sepia. Wanneer u de sepia bevestigd aan de tralies, kan uw vogel met plezier aan de zachte kant knabbelen.
Is uw vogelverblijf ruim genoeg?
De huisvesting van uw vogel(s)
Op basis van de beschikbare ruimte en uw financiële middelen kiest u het aantal vogels en hun huisvesting. U heeft de keuze uit een kooi of een grote kamervolière binnenshuis of een volière buiten, bijvoorbeeld in de tuin of op het balkon. Denk bij aanschaf of aanbouw van een vogelverblijf na over het materiaal en de vorm. Vaak verdient een iets grotere investering zich terug in gemak en duurzaamheid.
Vogelkooien
Kooien zijn er in alle soorten en maten. Over het algemeen geldt: hoe groter, hoe beter. Koop best een rechthoekige kooi, die minstens 100 bij 40 centimeter groot is voor één of twee vogels. Een ronde kooi geeft een vogel minder ruimte en is minder goed voor zijn oriëntatie.
Er zijn kooien met verticale en horizontale tralies. De tussenruimte mag niet zo groot zijn dat vogels hun kop ertussen kunnen steken. De voordelen van horizontale tralies zijn dat u de vogels beter ziet en dat hun staartveren minder slijten. Sommige vogels vinden het fijn om horizontale tralies als klimtuig te gebruiken, zoals parkieten.
Kooien met uitschuifbare bodem zijn handig en snel schoon te maken zonder dat u de vogels uit de kooi hoeft te halen. Ze kunnen ongestoord blijven zitten op hun zitstok.
Volières
Een buitenvolière biedt voldoende vliegruimte aan meerdere vogels. Bouw de volière met de voorkant op het oosten of het westen. Op het zuiden is te heet en op het noorden te koud. Zorg voor beschutting tegen wind en regen tijdens de koude maanden.
Een volière bestaat uit een buiten- en een binnenruimte. Een richtlijn voor de buitenruimte is 2 tot 3 meter breed, 4 tot 5 meter lang en 2 tot 2,5 meter hoog. De binnenruimte kan dan 1 x 1 x 2,5 meter bedragen, waarvan het nachthok een deel in beslag neemt. De overige ruimte is loopruimte. Het nachthok heeft een open verbinding met de buitenvolière, zodat vogels zelf kunnen kiezen waar ze ‘s nachts rusten.
Denk goed na over het bouwmateriaal. Een volière van hout ziet er landelijk uit, maar is veel kwetsbaarder in het onderhoud dan steen of aluminium. Onderhoudsarme materialen zijn duurder in de aanschaf, maar ze schelen u onderhoudswerk en houden makkelijker ongedierte buiten.
Heeft u vragen over de huisvesting van uw vogel(s) onze winkelmedewerkers helpen uw graag verder!
Zorg dat uw vogels zich niet vervelen…
Vogelspeeltjes en andere accessoires
Speeltjes houden uw vogel fit en tevreden
Iedere vogel houdt wel van een leuk spelletje als uitdaging. Het voorkomt dat hij zich eenzaam voelt. Daarbij heeft uw vogel behoefte aan beweging en afleiding. Zoek daarom verschillende speeltjes voor hem uit. Dankzij het ruime aanbod bij Het Molentje vindt u altijd wel iets leuks.
Kant-en-klare vogelspeeltjes
In de winkel is er een ruim aanbod aan speeltjes van metaal, plastic, hout en touw. Uit metaal heb je bijvoorbeeld hangers met een spiegeltje en een belletje. Verder zijn er ladders, schommels, touwbruggen, klimtouwen en andere klimspeeltjes van touw en hout. Kijk ook eens in het hondenassortiment in de winkel: grote, stevige hondenflossen zijn ideaal voor vogels, vooral voor parkietachtigen met knaagdrang. Ga altijd na of onderdelen van een speeltje mogelijk gevaar opleveren. Bevestig het speelgoed stevig, zodat het niet op de grond valt en besmeurd raakt met uitwerpselen.
Denkspelletjes dagen de vogels uit. Bijvoorbeeld zoek-en-eetspelletjes waarbij ze moeten uitvinden hoe ze snacks uit het speelgoed krijgen. Bij het ene speeltje komt het lekkers eruit door aan een touwtje te trekken en bij een geperforeerd speeltje door het over de grond te rollen.
Vogelkooi accessoires
Voor al uw accessoires voor in en rondom de vogelkooi kunt u bij ons terecht. Denk bijvoorbeeld aan vogelschommels, ladders of zitstokken.
Door al onze koolaccessoires kunt u een waar paradijs voor uw vogel maken. Hoe meer uw kleine vriend plezier beleefd aan zijn kooi, hoe gezelliger het wordt. Een vogelbad mag niet ontbreken als basis van uw vogelkooi. De ladders, schommels en zitstokken zorgen daarnaast voor een optimale huisvesting voor uw vogel. Alle accessoires samen zorgen voor optimaal speelplezier voor uw vogel.
Hoe herkent u een zieke vogel?
De gezondheid van uw vogels
Hoe herken je een zieke vogel?
Kleine gedragsveranderingen
Zieke vogels weten hun kwalen erg goed te verstoppen. Vandaar dat de kans groot is dat u uw zieke vogel niet snel herkent tussen zijn soortgenoten. Ze verstoppen hun zwakke punten omdat ze in de natuur erg kwetsbaar zijn voor vijanden. Check uw vogel goed tijdens de dagelijkse verzorging. Kleine veranderingen als lichte vermagering of minder eetlust kunnen al een teken zijn.
Ziekteverschijnselen bij vogels
Herkent u één of meerdere onderstaande ziekteverschijnselen bij uw vogel? Breng dan voor de zekerheid een bezoekje aan de dierenarts.
- Minder actief: uw vogel beweegt beduidend minder, zit sip op de bodem en heeft geen zin in om te spelen.
- Minder eetlust: uw vogel eet steeds minder en/of wordt steeds kieskeuriger. De normale voeding eet hij al niet meer, iets nieuws wilt hij nog wel proberen.
- Vermagering: dit is de voelen bij het borstbeen. Een te magere vogel heeft een borsteen dat uitsteekt. Bij een dikkere vogel valt dit borstbeen echter weg tussen de spieren.
- Bol zitten: dit is een typisch ziektesymptoom bij vogels. Uw vogel kan zijn veren opzetten en kop erin steken. Door de vermagering kan uw vogel lastig zijn lichaamstemperatuur op niveau houden. Door het bol zitten probeert uw vogel warmteverlies te beperken.
- Afwijkende ontlasting: Wanneer uw vogel aan de diarree is, zijn de uitwerpselen dunner en anders van kleur. Het voorkomen van bloed is een typisch ziektesymptoom.
De kwaliteitsproducten van Het Molentje…