Opvoeding en gedrag van knaagdieren en konijnen

Opvoeding en gedrag

Elke diersoort heeft zijn eigen leefomgeving en eigenschappen. Een goudhamster leeft bijvoorbeeld solitair en kan het dus meestal niet waarderen als hij met meerdere in een kooi gehouden wordt.
Een dwerghamster daarentegen vind het wel gezellig, zij leven graag in groepen alhoewel dat ook wel eens mis gaat. Voorwaarde is dat de kooi groot genoeg moet zijn zodat ze niet op elkaars lip zitten.
Cavia’s zijn uitermate sociaal en leven graag in groepen. Zeugjes verdragen elkaar prima maar bij beertjes kan het er flink aan toe gaan. Koop daarom liever zeugjes als u er 2 wilt kopen. Één cavia kan ook best mits hij flink wat aandacht krijgt.
Ratten zijn groepsdieren dus een rat die alleen zit is een beetje zielig, tenzij hij enkele uren per dag aandacht krijgt.

Konijnen zijn onvoorspelbaar: soms zijn het dikke maatjes maar als ze geslachtsrijp worden dan kunnen ze plotseling niet meer met andere konijnen van het zelfde geslacht samen leven. Je ziet ook wel eens dat een konijn ‘vals’ wordt en zijn hok ziet als zijn territorium. Een ram en een moor kunnen prima samen. De ram kan gecastreerd worden zodat er geen jongen komen. Een konijn kan ook best alleen in een hok maar geef dan wel veel aandacht. Konijnen zijn zindelijk en plassen op één plaats in het hok. Ze kunnen dan ook af en toe prima los lopen in huis maar zorg wel dat de bedrading veilig weggestopt zit.
Benader dieren altijd met de hand van voren zodat ze niet gelijk in de aanvalshouding gaan. Zorg dat u regelmatig iets lekkers hebt zodat het dier vertrouwd raakt met uw handen.

Shares
1 antwoord
  1. Emma
    Emma zegt:

    Bedankt voor deze interessante informatie over knaagdieren. Mijn kids willen al jarenlang graag een huisdier, dus ik heb beloofd dat we binnenkort naar de dierenwinkel gaan. Cavia’s hebben tot nu toe onze interesse het meest gewekt. Het is goed om te weten dat het verstandig is om twee zeugjes te kopen, dat zullen we zeker onthouden.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *