Kattenvoer: Hoe lees je het etiket?

Hoe lees je het etiket?

Vind je etiketten voor je eigen maaltijd al abracadabra? Met kattenvoer is het niet eenvoudiger. Hieronder een overzicht van veelgebruikte kreten bij kattenvoer.

Dierlijke bijproducten
Volgens Europese wetgeving vallen hieronder: alle vleesdelen van geslachte, warmbloedige landdieren (zoals kippen en koeien). Denk vooral aan organen zoals lever, hart, milt, nieren, maag en longen, maar ook bindweefsel. Deze dierlijke producten zijn geschikt voor menselijke consumptie, maar niet erg gewild vanwege de smaak of textuur. Dierlijke bijproducten zijn goedkoop, en in dit geval misschien wel de beste koop. Ze bevatten namelijk voor de kat essentiële voedingsstoffen en dierlijke eiwitten.

Ruwe as
Ruwe as wijst op een methode om te bepalen hoeveel energie er in de voeding zit. Om dit te achterhalen wordt het voer verbrand waarbij alleen de as overblijft. Een hoog gehalte aan ruwe as kan wijzen op de aanwezigheid van seperatorvlees en/of gemalen botten in het voer. Het is nogal verwarrend dat zulke specifieke vaktermen op de verpakking staan. Dit is niet de keuze van de fabrikant, maar de vermelding is wettelijk verplicht.

Plantaardige bijproducten
Plantaardige bijproducten betreffen vezelrijke ingrediënten zoals groente en granen. Deze heeft een kat eigenlijk niet nodig. Het wordt desondanks vaak toegevoegd om de consistentie van het voer te verbeteren. De vezels uit plantaardige bijproducten hebben namelijk een bindende werking.

Ruwe celstof
Ruwe celstof komt uit de celwanden van plantaardige producten; dit zijn (onverteerbare) vezels.

Shares
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *